Elizabeth Taylor

blog dedicat lui Elizabeth Taylor: celebra Liz - starul starurilor - femeia cu ochi violeţi - cea mai frumoasă femeie din toate timpurile - prima actriţă care a primit un milion de dolari pentru un singur rol - regina ecranului - neuitata Cleopatră - monstrul sacru – devastatoarea Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” - talentata „scorpie îmblânzită” - logodnica Americii

22 oct. 2010

Elizabeth Taylor în „Turul Londrei” (1963)

Elizabeth Taylor


















În anii '60 un star de magnitudinea lui Elizabeth Taylor nu putea face filme de televiziune sau reclame comerciale, pentru că ar fi fost sub demnitatea sa. Ar fi însemnat un pas înapoi în carieră pentru un superstar hollywoodian. Filmele de televiziune erau jucate de către actori de mâna a doua, de foști actori celebri care nu mai puteau obține contracte în filme pe marele ecran. Producțiile de televiziune erau considerate încă proiecte minore. Abia la sfârșitul anilor '60 Hollywoodul și marile companii de televiziune încep să conlucreze. Dar la sfârșitul anilor '50 și începutul anilor '60, vedetele hollywoodiene și filmele mari și colorate care rulau pe ecrane imense erau singurele arme cu care cinematografia se putea opune televiziunii. Totuși, un lucru deja se întâmpla: show-urile cu mari vedete de cinema. În acei ani televiziunea punea mare preț pe divertisment, pe spectacole, care făceau o mare audiență, mai ales că spectatorii de acasă aveau prilejul să îi vadă și altfel pe idolii lor. Marile vedete nu aveau nicio rezervă pentru show-uri tv sau proiecte culturale.
Elizabeth Taylor





































Televiziunea CBS a demarat un proiect de prezentare turistică a marilor orașe. Seria a început cu „Acesta este Monaco”/"A Look at Monaco" și cu „Turul Casei Albe”/"Tour of the White House" și s-a dovedit de succes odată ce telespectatorii le-au putut vedea pe Grace Kelly în primul episod și pe Jacqueline Kennedy în cel de-al doilea. Pentru Londra producătorii nu-i puteau cere Reginei Elisabeta să fie ghid, dar au apelat la cealaltă Elisabetă a Angliei: Elizabeth Taylor. Onorariul pentru episodul de 1 oră a fost fabulos: 250.000 de dolari, cel mai scump salariu oferit vreodată în televiziune.

TITLUL FILMULUI
„TURUL LONDREI”/"ELIZABETH TAYLOR IN LONDON" (S.U.A/CBS/1963)

PROMO
„Cea mai frumoasă femeie din lume vă prezintă cel mai frumos oraș din lume” (CBS).

DESCRIERE
„Sunt o fire aventuroasă. Sunt atâtea uși care trebuie să fie deschise, iar mie nu mi-e frică să mă uit dincolo de ele” - spune Elizabeth Taylor în filmul în care se interpretează pe sine însăși, arătând telespectatorilor atracțiile capitalei britanice în 1963. Turul Londrei începe cu o Elizabeth Taylor strălucitoare, îmbrăcată de casa Dior, pe terasa Hotelului Dorchester. Născută la Londra, actrița împărtășește propria ei viziune asupra orașului natal. Pe muzica compusă de John Barry (autorul melodiei din filmele cu James Bond), vedem locuitorii Londrei, auzim citate din oamenii faimoși care s-au născut și trăit aici (de la Shakespeare la Sir Winston Churchill) și, desigur, vizităm atracțiile istorice ca Biserica St Mary-le-Bow, Whittington Stone, Parlamentul de pe malurile Tamisei, Billingsgate Fish Market, Turnul Londrei, dar și locurile „sinistre” frecventate de Jack Spintecătorul.

Elizabeth Taylor ne conduce apoi în Chelsea, în Parcul Battersea, la Teatrul Globe și avem ocazia să îi vedem pe scenă pe Judi Dench și Ian Richardson în „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare și să o auzim pe Elizabeth Taylor recitând din "Hamlet". Mai apoi vom fi introduși într-un club clasic lononez și vom fi plimbați prin parcurile și grădinile Londrei. O parte interesantă din film este turul cartierului Hampstead, locul unde s-a născut și a trăit Elizabeth Taylor până în 1939, ba chiar vom vedea și casa în care s-a născut. Episodul a avut un succes imens, astfel încât a apărut imediat și discul cu muzica din film, iar compozitorul a fost nominalizat la un premiu Emmy.

DISTRIBUȚIA
Elizabeth Taylor, în propriul rol
REGIA
Sid Smith
SCENARIUL
Lou Solomon și S.J. Perelman
PRODUCĂTOR
Phil D’Antoni, Norman Baer și Sid Smith
IMAGINEA
Otto Heller
MUZICĂ
John Barry
DIRIJOR
Johnnie Spence
FILM COLOR
DURATA
58 minute
GENUL
documentar, turism, cultură
PREMIERĂ
octombrie 1963 la CBS și de Crăciun 1963 la BBC

COLOANA SONORĂ ȘI MELODIILE
1. Elizabeth
- muzică compusă de John Barry
2. Londra în zori/London At Dawn
- Elizabeth Taylor vorbește despre „Podul Westminster” de William Wordsworth.
3. Tema londoneză/The London Theme
- muzică compusă de John Barry
4. Îndrăgostiții și Browning/Lovers and Browning
- Elizabeth Taylor recită „Sonetele portugheze” de Elizabeth Barrett.
5. Discursul lui Pitt/Pitt's Speech
- Elizabeth Taylor narează fraze din discursurile celebrului politician.
6. Valsul Londrei/The London Theme - Jazz Waltz
- muzică compusă de John Barry
7. Valsul Elisabetei/Elizabeth Waltz
- muzică compusă de John Barry
8. Regina Elisabeta I la Tilbury/Queen Elizabeth at Tilbury
- Elizabeth Taylor redă fraze din discursul Reginei Elisabeta I
9. Grădina englezească/English Garden
- muzică compusă de John Barry
10. Regina Victoria/Queen Victoria.
- Elizabeth Taylor redă câteva pagini din jurnalul Reginei Victoria.
11. Marele foc al Londrei/ The Fire Of London
- muzică compusă de John Barry
12. Discursul lui Churchill/Churchill Speech
- sunt redate fragmente din discursurile premierului.

NOMINALIZAT la
- premiul Emmy pentru cea mai bună muzică de televiziune (John Barry).

TRIVIA
- după succesul cu acest episod, producătorii Philip D'Antoni și Norman Baer au decis să reia formula, de data asta la Roma, cu Sophia Loren pe post de gazdă, contra unui onorariu de 100.000 de dolari. Actrița italiană arată publicului telespectator toate frumusețile orașului etern, de la Fontana di Trevi la Coloseum, străzile înguste ale orașului și grădinile faimoase, însoțită de Marcello Mastroianni. John Barry a fost din nou rugat să compună muzica, dar Sophia Loren s-a opus, crezând că un englez nu poate capta farmecul Italiei. Producătorii i-au adus Sophiei Loren să asculte melodia „Secretele Romei” fără să-i spună de cine e compusă. Actrița și-a dat acordul imediat, spunând că muzica e foarte bună și că este sigur compusă de un italian. Acel italian era desigur... John Barry!
- după terminarea acestei producții, Elizabeth Taylor a ales să nu mai joace în niciun film, însoțindu-l pe Richard Burton pe platourile de filmare din Anglia și Mexic la filmele „Becket” și „Noaptea Iguanei” și în turneul triumfal cu „Hamlet” din Canada și S.U.A.
Elizabeth Taylor





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu