Elizabeth Taylor

blog dedicat lui Elizabeth Taylor: celebra Liz - starul starurilor - femeia cu ochi violeţi - cea mai frumoasă femeie din toate timpurile - prima actriţă care a primit un milion de dolari pentru un singur rol - regina ecranului - neuitata Cleopatră - monstrul sacru – devastatoarea Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” - talentata „scorpie îmblânzită” - logodnica Americii

16 oct. 2010

Elizabeth Taylor în „Pisica pe acoperișul fierbinte” (1958)


Elizabeth Taylor în „Pisica pe acoperișul fierbinte”


























Situațiile emoționante și dialogurile dure din piesa lui Tennesee Williams, piesă care a câștigat Premiul Pulitzer în 1955, sunt precum o furtună tropicală în acest film cu performanțe deosebite și cu o abordare a unor teme tabu, care l-au făcut numărul unu la box-office-ul din 1958. Elizabeth Taylor a primit cea de-a doua nominalizare la premiul Oscar din cariera sa pentru rolul lui Maggie, un rol care a marcat trecerea la maturitatea artistică și profesională. La rândul sau, Paul Newman a fost nominalizat pentru prima dată la Oscar, pentru rolul fostului sportiv Brick. Nominalizat la Oscar pentru alte șase categorii (inclusiv pentru cea mai bună peliculă), „Pisica pe acoperișul fierbinte” este un film de-a dreptul incendiar. O distribuție cu nume „grele” de la Hollywood, în culmea gloriei și a frumuseții lor.

Elizabeth Taylor se căsătorise cu Mike Todd în februarie 1957 la Acapulco, la numai 3 zile de la divorțul de soțul numărul 2, Michael Wilding. Se părea că Todd era singurul bărbat de până atunci care se potrivea temperamentului ei. În august 1957, Elizabeth Taylor o naște prematur pe Liza Todd. Mike Todd este producătorul faimosului film „Ocolul pământului în 80 de zile" și realizatorului sistemului de filmare Todd AO. Pe 22 martie 1958, la puțină vreme după demararea producției la „Pisica pe acoperișul fierbinte", avionul privat al cuplului - "Lucky Liz" - se prăbușește în apropiere de Grants, New Mexico și toți pasagerii sunt uciși. La bord se afla și Mike Todd. Numai întâmplarea a făcut ca Elizabeth Taylor, răpusă de febră, să nu se urce in avion! Mariajul fericit cu Mike Todd se sfârșește tragic după numai 418 zile. Și totuși, cu toată această tragedie, Elizabeth Taylor se reîntoarce pe platourile de filmare. Ceea ce a ieșit este unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.

Pentru make-up artist-ul William Tuttle ar fi trebuit să fie floare la ureche contribuția sa la acest film. În fond, nu trebuia să facă nimic, pentru că frumusețea naturală și senzualitatea actorilor principali, Elizabeth Taylor și Paul Newman, străluceau de la sine. Dar, după moartea tragică a lui Mike Todd, Tuttle a trebuit să steargă toate semnele de durere şi dezolare de pe chipul lui Taylor. Faptul că Taylor cea de pe ecran a reușit să fie cu totul alta decât Taylor cea din viața reală este o dovadă atât a talentului actriței, cât și a întregii echipe de producție de la M.G.M. 

„Pisica pe acoperișul fierbinte” era o adaptare după piesa lui Tennessee Williams, piesă care se sfârșea tragic. Inițial, M.G.M. îl dorise pe James Dean în rolul lui Brick, fosta vedetă a fotbalului american, ajuns alcoolic după disperarea provocată de moartea prietenului sau, Skipper. Patima pentru alcool era indusă și de sentimentele sale pentru Skipper, care erau mai mult decât de prietenie, precum și de trădarea soției sale, frumoasa Maggie, care îl înșelase chiar cu... Skipper.

Dar scrierea scenariului i-a luat atât de mult timp lui Tennessee Williams, încât, între timp, James Dean a murit într-un accident de mașină și rolul a fost jucat de Paul Newman, un star în devenire, care va prelua mai multe roluri planificate pentru James Dean. Această întârziere a dus și la înlocuirea lui Grace Kelly, care între timp se măritase, devenind Principesă de Monaco. Scenariul i-a fost trimis lui Elizabeth Taylor, care tocmai terminase „Uriașul" și „Arborele vieții" și, la îndemnul lui Mike Todd, Taylor era nerăbdătoare să-și consolideze poziția de actriță serioasă, de dramă. Todd a reușit să negocieze un nou contract cu M.G.M., în care se stipula că Taylor mai era datoare doar un singur film („Pisica pe acoperișul fierbinte") și apoi devenea liberă de contract! Din nefericire, acest contract era un „gentlemen agreement", care nu a mai fost recunoscut de M.G.M. după moartea lui Todd.

Funeraliile lui Todd au avut loc la Chicago și au fost un adevărat coșmar. Zeci de mii de fani au aglomerat cimitirul, în speranța de a fi cât mai aproape de faimoasa văduvă. După înmormântare, Taylor s-a închis în casă, iar regizorul Richard Brooks a filmat tot ce se putea filma fără Taylor. Trei săptămâni mai târziu, într-o după amiază, Taylor a vizitat platourile de filmare și a întrebat dacă se poate reîntoarce la muncă. „Cred că Mike ar fi dorit să termin acest film" a spus Taylor. Brooks a aranjat ca filmările să înceapă pe loc, chiar în acea după amiază. Văzând cât de mult a slăbit Taylor și știind că refuză să mănânce, Brooks a comandat să fie adusă mâncare reală pe platou pentru a filma o scenă în care se servea cina. Apoi a ordonat încă o dublă și încă o dublă, forțând-o pe Taylor să mănânce. 

În ciuda durerii și disperării personale, Taylor și-a interpretat rolul cu pasiune, reușind să dea unul dintre cele mai bune și mai faimoase roluri ale sale. Dar, la data când filmul a ajuns să fie lansat pe piață, Taylor se confrunta deja cu o altă problemă. În post-producție, la trei luni după moartea lui Todd, Taylor a început o relație cu cântărețul Eddie Fisher, cel mai bun prieten al lui Mike Todd. Scandalul care a urmat a fost imens. Debbie Reynolds a divorțat de Eddie Fisher. Cariera lui Eddie Fisher a fost distrusă. În schimb, „Pisica pe acoperișul fierbinte" a devenit un mega hit la box-office. Ca o ironie, atât Taylor cât și Reynolds au început să fie plătite din ce în ce mai bine pentru filmele lor. Singurul blamat de public și de industrie a fost Fisher! 

TITLUL FILMULUI
„PISICA PE ACOPERIȘUL FIERBINTE"/ "CAT ON A HOT TIN ROOF"/ (S.U.A./M.G.M./1958) 

PROMO 
„O singură pernă, o singură dorința..." (M.G.M.).
„Nu trăiesc cu tine” - îi ripostează Maggie (Elizabeth Taylor) lui Brick (Paul Newman) - „Ocupăm aceeași cușcă, asta e tot”.

DESCRIERE
Maggie este „pisica” din titlul filmului, o femeie frumoasă, carismatică și ambițioasă, soția lui Brick Pollit, iar „acoperișul fierbinte” este situația tensionată din familia acestuia, în Sudul tradiționalist al anilor ‘50. Brick este un fost sportiv de succes, ajuns un pierde-vară alcoolic, totodată fiul preferat al lui Big Daddy, un bogătaș sudist cu tendințe dictatoriale. Big Daddy suferă de cancer și mai are foarte puțIn de trăit, însă Gooper (fratele mai mare al lui Brick) și nesuferita lui soție (Mae) se dau peste cap să îi ascundă situația. Dar Gooper nu ascunde faptul că vrea întreaga moștenire, iar Big Mama nu poate accepta realitatea. 

Afecțiunea sinceră pentru Big Daddy vine de la „oile negre” ale familiei, Maggie și Brick. Atmosfera conflictuală generată de minciunile și interesele fiecăruia este dublată de tensiunea sexuală dintre Maggie și Brick, acesta din urmă nemaisuportând să-și atingă soția. Certurile dintre cei doi, reproșurile amare pe care și le fac, cât și imixtiunea unui personaj egoist și insensibil precum Big Daddy, toate acestea declanșează drama. Finalul este apoteotic, personajele reușind să-și smulgă măștile și să destrame pânza de păianjen a minciunilor. Evitarea realității, atât de caracteristică societății sudiste, nu mai este o soluție de supraviețuire. Deși adevărul poate fi, in cuvintele lui Maggie the Cat, la fel de murdar ca și minciuna.

DISTRIBUTIE
Elizabeth Taylor (Maggie Pollitt), Paul Newman (Brick Pollitt), Burl Ives (Big Daddy Pollitt), Jack Carson (Gooper Pollitt), Judith Anderson (Big Mama Pollitt), Madeleine Sherwood (Mae Pollitt)
REGIA
Richard Brooks
SCENARIUL
Richard Brooks si James Poe, dupa piesa lui Tennessee Williams
PRODUCATOR
Lawrence Weingarten
COLOR
Metrocolor
DURATA
108 minute
GENUL
dramă psihologică
FILMAT INTRE
Martie - Mai 1958.
PREMIERA
Septembrie 1958.

NOMINALIZAT la
- Oscar pentru cea mai bună actriță (Elizabeth Taylor), Oscar pentru cel mai bun actor (Paul Newman), Oscar pentru cel mai bun regizor (Richard Brooks), Oscar pentru cel mai bun scenariu (Richard Brooks, James Poe), Oscar pentru cea mai bună imagine (William H. Daniels), Oscar pentru cel mai bun film, BAFTA pentru cel mai bun film, BAFTA pentru cea mai bună actriță, BAFTA pentru cel mai bun actor, DGA pentru cel mai bun regizor, Globul de Aur pentru cel mai bun film, Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, Golden Laurel pentru cel mai bun actor, WGA pentru cel mai bun scenariu.
PREMII
- Golden Laurel pentru cea mai bună actriță (Elizabeth Taylor)

TRIVIA 
- înainte să moară, Mike Todd reușise să negocieze cu M.G.M. ca „Pisica pe acoperișul fierbinte" să fie ultimul film al lui Elizabeth Taylor sub contract; Mike Todd avea de gând să fie el însuși producătorul filmelor soției sale; după moartea sa, M.G.M. nu a mai recunoscut înțelegerea care era un „gentlemen agreement", nescrisă pe vreun act;
- din cauza cenzurii, toate referințele la homosexualitate și cuvintele obscene din piesă au fost eliminate (în piesă este vorba despre relația de homosexualitate dintre Brick și Skipper);
- Lana Turner și Grace Kelly au fost luate în considerare pentru rolul lui Maggie;
- Burl Ives (Big Daddy) și Madeleine Sherwood (Mae Pollitt) și-au reluat aceleași roluri jucate și în piesa de pe Broadway în 1955;
- veteranul regizor George Cukor a refuzat proiectul, deoarece s-au eliminat din film referirile la homosexualitate;
- Tennessee Williams a scris rolul lui Big Daddy avându-l în minte chiar pe Burl Ives;
- în anii '50 filmele serioase erau filmate în alb-negru; regizorul a convins studiourile M.G.M. că ochii violeți ai lui Elizabeth Taylor și ochii albaștri ai lui Paul Newman trebuie filmați în culori;
- caz rar, filmul a întors de 7 ori mai mulți bani decât s-au investit în el;
- pentru acest film Elizabeth Taylor a primit 100.000 de dolari, iar Paul Newman a primit... 25.000 de dolari. Totuși, pentru Elizabeth Taylor era o scădere de salariu, ținând cont că pentru „Uriașul" primise 175.000 de dolari;
- celor de la M.G.M. le era cunoscut faptul că la repetiții Elizabeth Taylor nu-și arăta emoțiile și nu se consuma nervos; Paul Newman, aflat abia la cel de-al doilea rol principal într-un film, l-a întrebat pe Richard Brooks: „Asta e tot ce poate da Liz?"; regizorul i-a răspuns: „Așteaptă să înceapă filmarea și vei fi șocat!" 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu